Kişisel Bütünlük

Başarılı bir hipnotizör olmanın ilk şartı kişisel bütünlüğümüzü sağlamaktır. Aslında insanlara verdiğimiz hizmet ne olursa olsun, sözlerimizin karşımızdaki kişide etki yaratabilmesi için kişisel bütünlüğümüzü sağlamak önemlidir. Anne baba olarak çocuklarımızla olan ilişkilerimizde de, bir hekim olarak hastamızla olan ilişkimizde de, bir öğretmen olarak öğrencimizle olan ilişkimizde de, bir satıcı olarak müşterimizle olan ilişkimizde de bu durum geçerlidir.
Kişisel bütünlüğünü sağlamış insan özü sözü bir insan demektir. Ne demek istediğimi şu hikaye en güzel şekilde anlatıyor aslında:

“Gandhi’nin halkla görüşme yaptığı günlerden birinde, bir kadın çocuğuyla beraber Gandhi’nin huzuruna çıkar: “Efendim, benim çocuğum çok fazla şeker yiyor ve beni dinlemiyor. Lütfen bir kez de siz konuşur musunuz? Sizi dinler”Gandhi kadına kırk gün sonra yeniden gelmesini söyler. Kadın canı sıkılarak geri döner. Çünkü dört saatlik yoldan gelmiştir.Aradan kırk gün geçer, kadın tekrar Gandhi’nin huzuruna çıkar çocuğuyla. Gandhi çocuğu karşısına alır ve şöyle der: “İstersen şeker yemeyi bırakabilirsin. Senin sağlığın için şeker yememen daha iyi”Kadın sorar: “Hepsi bu kadar mı? O zaman beni ne kadar kırk gün beklettiniz ve dört saatlik yolu bir daha getirttiniz?”
Gandhi cevap verir: “Çünkü o zaman ben de şeker yiyordum”

Kişisel bütünlük işte böyle bir şeydir. Eğer biz sigara içiyorsak hastamıza ya da çocuğumuza vereceğimiz “Sigara senin için zararlı, içmen doğru değil, hemen bırakmalısın” gibi sözlerimiz bir anlam ifade etmez. Tüm bu söylenenler “lafta” kalır. Özümüzden koparak gelen, inanarak söylediğimiz her söz karşımızdaki kişinin özünde bir etki meydana getirir. Söylediklerimiz bizim yaşantımıza yansıyorsa bu etki çok daha kuvvetli olur.

İÇİNİ YIKAMAK DAHA DA GEREK

İnsan ağaçtan yahut sırçadan yapılmış bir kaba benzer. Dışını yıkamak gerek ama içini yıkamak daha da gerekli bir şey. Dışını yıkamak farz ama içini yıkamak daha da farz. Çünkü Tanrı şarabı ancak temiz kaba konur. Kabı yıkamak gerek buyuruldu ya, içinin yıkanması daha lazım; çünkü dışındaki değil, içindeki içilir.
Bilgi cömertlik miktarıncadır.Kimi daha fazla ariftir. Söz can kokusudur. Bir adam, doğru söz söylese bile canında eğrilik varsa sözünden eğrilik kokusu gelir. Bir adam, eğri büğrü söylese bile canında doğruluk varsa sözünden doğruluk kokusu gelir.

0 yorum:

eXTReMe Tracker